Vuoden 2024 Taiteen ja kulttuurin barometrin mukaan taiteilijoiden tulonmuodostus on pirstaloitunut useisiin tulonlähteisiin. Monet tulolähteiden leikkaukset ovat tehneet toimeentulosta aiempaa epävarmempaa. Lähes puolet taiteilijoista ei ole myöskään saanut aina asianmukaista korvausta teostensa käytöstä.
Taiteen edistämiskeskuksen ja Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen toteuttamassa barometrissa seurataan vuosittain taiteilijoiden näkemyksiä ajankohtaisista ilmiöistä. Toukokuun alussa julkaistussa barometrissa aiheena oli taiteilijoiden työn rahoitus ja tuki.
Barometrikyselyyn vastasi viime syksynä 1253 taiteilijaa esimerkiksi visuaalisten taiteiden, esittävän taiteen, kirjallisuuden, musiikin ja audiovisuaalisen taiteen aloilta. Lisäksi kyselyyn vastasi 81 Taiken sekä taidetta tukevien säätiöiden vertaisarvioijaa.
Tekijänoikeuskorvausten matala taso nakertaa kokemusta työn arvostuksesta
Tekijänoikeuskorvauksia oli vuonna 2023 saanut hieman yli puolet kyselyyn vastanneista taiteilijoista. Niiden merkitys toimeentulolle on suurelle osalle kuitenkin vähäinen.
Lähes puolet taiteilijoista kokee olevansa altavastaajana neuvotellessaan teostensa käytöstä. Puolet vastaajista ei ole myöskään aina saanut asianmukaista korvausta teostensa käytöstä. Korvausten matalan tason koetaan osoittavan, ettei taiteilijoiden työtä arvosteta.
Digitalisaatio on muuttanut teosmarkkinoita ja tehnyt teosten levittämisestä ja kopioinnista helppoa. Lähes puolet vastaajista ilmoitti digitalisaation aiheuttavan huolta heidän tekijänoikeuksiensa loukkaamisesta. Toisaalta vain reilu kymmenes kokee sen lisänneen mahdollisuuksiaan tekijänoikeuksien taloudelliseen hyödyntämiseen.
Myös tekoälyn vaikutukset taiteilijoiden ansaintaan ja työllistymiseen huolestuttavat. Yli kolmannes vastaajista pitää tekoälyä mahdollisena uhkana tekijänoikeuksiensa toteutumiselle.
Apurahat edellytys taiteen tekemiselle
Barometrivastausten mukaan taiteilijoiden tulot kertyvät useista eri lähteistä. Harva saa toimeentulonsa kokonaan tai edes suurelta osin taiteen tekemisestä. Toimeentulon varmistamiseksi ja taiteen tekemisen rahoittamiseksi monet tekevät taiteen rinnalla muita töitä.
Taiteilijoiden merkittävimmät tulonlähteet ovat palkat ja apurahat. Kuitenkin vain apurahat mahdollistavat omaehtoisen taiteen tekemisen, koska ne myönnetään taiteelliseen työskentelyyn. Sen sijaan palkkaa taiteilijat saavat usein muusta kuin taiteilijan työstä.
Valtaosa vastaajista pitää apurahoja edellytyksenä ammatilliselle toiminnalleen, mutta ne ovat samalla epävarma ja epätasainen tulonlähde.
Taiken ja säätiöiden vertaisarvioijien mukaan rahoituspäätösten suurimmat haasteet liittyvät suureen hakemusmäärään suhteessa haettavaan rahoitukseen, minkä vuoksi erinomaisia hakijoita jää ilman apurahaa.
Rakenteellisille muutoksille suuri tarve
Lähes puolet barometrikyselyyn vastanneista taiteilijoista ilmoitti vaihtaneensa ammattia tai harkinneensa ammatinvaihtoa pois taidealalta viimeisen 12 kuukauden aikana. Osuus on noussut viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2022.
Taiteilijoiden työn rahoitus ja taiteilijoiden asema työmarkkinoilla on monimutkainen kokonaisuus, jonka kehittäminen vaatisi vastaajien mukaan rakenteellisia muutoksia. Näitä olisivat esimerkiksi rahoituksen lisääminen ja monipuolistaminen sekä joustavuus eri työllistymistapojen yhdistämisessä ja työttömyys- ja sosiaaliturvassa.