Mikä Luovat ry?

Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Luovat ry on kotimainen yhteistyöverkosto, jonka tehtävänä on edistää luovan alan toimintaedellytyksiä vaikuttamalla lainsäädäntöön, tekemällä positiivista tekijänoikeusviestintää sekä toimimalla luovan alan keskustelufoorumina ja tiedonjakajana.

Perustehtävä ja visio

Luovat ry:n visiona on luovan työn merkityksen tunnistava yhteiskunta, jossa on suotuisa lainsäädäntö ja toimivat yhteiset käytännöt sille, että luvallisesta teoksen käytöstä suoritetaan tekijöille ja oikeuksien haltijoille asianmukainen korvaus jokaisessa tilanteessa, sopimusvapauden periaatetta noudattaen.

Sen perustehtävä on tuoda yhteen suomalaiset tekijänoikeusalat eli luovan työn tekijät ja yritykset.  Tavoitteena on kehittää luovan työn, sen tekijöiden ja yritysten toimintaedellytyksiä tekijänoikeuksien näkökulmasta.

Jäsenjärjestöt

Luovat ry:ssä ovat mukana seuraavat 14 luovan alan järjestöä:

Audiovisual Producers Finland – APFI ry
Avate – Audiovisuaalisen alan tekijät ry
Äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö Gramex ry
Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto ry
Kopiosto ry
Kuvasto visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö ry
Musiikkituottajat – IFPI Finland ry
Suomen elokuvatoimistojen liitto ry
Suomen Musiikkikustantajat ry
Suomen Muusikkojen Liitto ry
Suomen Säveltäjät ry
Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry
Suomen Musiikintekijät ry
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry – TTVK

Jäsenjärjestöjen edustajista koostuvan hallituksen puheenjohtajana toimii APFI ry:n toiminnanjohtaja Laura Kuulasmaa. Järjestön edunvalvontajohtajana toimii Gramexin edunvalvontajohtaja Lauri Kaira. Lisäksi järjestöllä on sekä vakituisia että projektityöryhmiä. Järjestön viestintätyöryhmää johtaa Teoston viestintä-, markkinointi- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Vappu Aura.