Eduskunta ei näy torjuvan yksityisen kopioinnin hyvityksen leikkausta

Valtiovarainministeriön esitys yksityisen kopioinnin hyvityksen leikkaukseen on toteutumassa täysimääräisesti.  Hyvitys putoaa 11 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan euroon. Kulttuurialan varoitukset leikkaamisen vaikutuksista kaikuivat kuuroille korville. 

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietintö ei torju eikä lievennä yksityisen kopioinnin hyvityksen leikkausta. Leikkaus on siten toteutumassa täysimääräisesti.

Nykyinen hyvitysjärjestelmä käynnistyi vuonna 2015.  Rahan arvon muutos huomioiden vuonna 2025 hyvitys on enää vain noin 39 prosenttia järjestelmän alun perin tuottamasta hyvityksestä.

Aiemmat hyvitysmaksun leikkausesitykset torjuttiin

Aiemmat hyvitysmaksun leikkausyritykset on torjuttu joko eduskunnassa tai hallituksen neuvotteluissa. 

Vuonna 2018 eduskunta torjui leikkauksen puoluerajat ylittävällä aloitteella, jonka ensimmäinen allekirjoittaja oli Mikko Alatalo. Vuonna 2021 tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen torjui toisen leikkausyrityksen hallituksen neuvotteluissa.  

Nyt kuitenkin esitys näkyy menevän läpi osana valtion laajempia sopeutustoimia. Tämä pudottaa yksityisen kopioinnin hyvityksen  sellaiselle tasolle, ettei se enää  millään matematiikalla tuota kohtuullista korvausta kopioinnin aiheuttamasta noin 46 miljoonan euron tutkitusta haitasta. 

Edistämiskeskuksille ongelmia

Luova ala on pitkin syksyä varoittanut hyvityksen leikkauksen seurauksista.  Hyvitys on yksi tärkeimmistä rahoituslähteistä yksityisille kulttuurin edistämiskeskuksille, kuten Musiikin edistämissäätiölle (MES) ja Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskukselle (AVEK). 

Leikkaus romahduttaa näiden keskusten edistämismäärärahat, mikä vaikuttaa erityisesti maakuntien kulttuuritapahtumiin ja -hankkeisiin. Kulttuurialan toimijat ovatkin miettineet, ovatko päättäjät  täysin ymmärtäneet leikkauksen laajoja vaikutuksia.

Edistämiskeskukset ovat joutuneet sulkemaan useiden edistämistukien hakuja, koska ne eivät ole tienneet, minkä verran edistämisvaroja niillä ensi vuonna on. Nyt kun leikkaus on todellisuutta, edistämiskeskukset joutuvat pohtimaan, miten reagoida tähän käsittämättömään tilanteeseen.

Selvityshenkilön työtä odotetaan

Tämä tilanne asettaa nyt erityisen suuren merkityksen ja kiireen selvityshenkilö Kristiina Harengon selvitystyölle. Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt hänet selvittämään hyvitysjärjestelmän uudistamista. Tulevaisuuden osalta on toivoa, koska sekä eduskunnan valtiovarainvaliokunta että sivistysvaliokunta lausuivat mietinnöissään pitävänsä tärkeänä huolehtia siitä, että tulevaisuudessa hyvityksellä vastataan sopivan hyvityksen vaatimukseen kestävällä tavalla.

Juuri nyt on kuitenkin valitettavaa, että kulttuurialan varoituksia leikkausten vaikutuksista ei ole otettu huomioon. Kulttuuritapahtumat ja -hankkeet ovat elintärkeitä paikalliselle elinvoimalle ja yhteisöllisyydelle. Ne tarjoavat työpaikkoja, luovat yhteisöllisyyttä ja rikastuttavat paikallista kulttuurielämää. 

Ilman riittävää rahoitusta monet näistä tapahtumista ja hankkeista jäävät toteutumatta tai kuihtuvat selvästi pienemmiksi.

Lue lisää:

Rajut leikkaukset uhkaavat tapahtumia ympäri Suomen

Yksityisen kopioinnin hyvityksen leikkaus on vakava virhe

OKM käynnistää selvitystyön yksityisen kopioinnin hyvitysjärjestelmän uudistamisesta