Selvitys valmistui: Yksityisen kopioinnin hyvitysjärjestelmä kaipaa uudistusta

Uunituore selvitys esittää, että Suomeen tehdään vastaava hyvitysmaksujärjestelmä kuin on muissa EU-maissa.

Hovioikeudenneuvos Kristiina Harenko esittää selvityksessään, että yksityisen kopioinnin hyvitysjärjestelmää kehitettäisiin budjettirahoitteisesta tallennuspohjaiseksi. Uudistuksen tavoitteena on saattaa järjestelmä EU-direktiivin 2001/29/EY mukaiseksi.

Yksityisen kopioinnin hyvitys ei ole harkinnanvarainen kulttuurituki, vaan EU-direktiiviin perustuva velvoite jäsenmaille. Sen tarkoituksena on korvata luovan alan tekijöille se haitta, joka syntyy, kun kansalaisilla on oikeus kopioida teoksia yksityiskäyttöön. Tänä päivänä kopiointi  tarkoittaa käytännössä sitä, että yksittäinen ihminen lataa jonkun sisällön kännykkäänsä tai tietokoneelleen. 

Tätä tehdään Suomessa paljonkin. OKM:n teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset kopioivat 162–191 miljoonaa musiikki- tai videotiedostoa vuonna 2024. Näiden arvo kuluttajahinnoilla on noin miljardi euroa. Kopiointioikeus on kuluttajille merkittävä etu. Luovat ry:n tilaaman  selvityksen mukaan yksityinen kopiointi aiheuttaa vuosittain noin 46 miljoonan euron haitan myyntien ja striimaustulojen menetyksenä.

Suomi on ainoa EU-maa, jossa korvaus maksetaan valtion budjetista. Tekijänoikeuslain mukaan hyvityksen tulee olla kohtuullinen, mutta hallitus leikkasi sen viime vuonna yllättäen puoleen – 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan euroon.

Muissa EU-maissa korvaus kerätään tallennusvälineiden ja -palveluiden hinnoissa. Vaikutukset yksittäisten laitteiden hintoihin ovat muutamien eurojen luokkaa. 

Selvityshenkilön mukaan myös Suomessa tulisi siirtyä malliin, jossa maksun maksaisivat tallennuslaitteiden valmistajat, maahantuojat ja jälleenmyyjät. Vaihtoehtona selvityshenkilö esittää maksun liittämistä nettiliittymälaskutukseen.

Maksun suuruus perustuisi kopiointitutkimuksiin, joissa selvitetään, mitä aineistoja kopioidaan, mistä ne ovat peräisin ja mille laitteille ne tallennetaan.  

Ministeriön mukaan selvitys muodostaa erinomaisen tietopohjan asian jatkoarvioinnille ja uudistusvaihtoehtojen tarkastelulle. Tiedotteessa kerrotaan myös, että koska nykyjärjestelmä ei täytä tietoyhteiskuntadirektiivin vaatimuksia, uudistus tulisi toteuttaa mahdollisimman nopeasti.

Myös luovan alan toimijoiden tavoitteena on, että uudistus toisi mukanaan oikeudenmukaisemman ja ajanmukaisemman hyvityksen, joka huomioi nykypäivän kulutustottumukset ja teknologian kehityksen.

Lue lisää:

Yksityisen kopioinnin hyvitys on luovalle alalle elintärkeä

Mitä on yksityinen kopiointi?