“Luovan alan kasvuun on satsattava”, sanoo Luovat ry:n uusi puheenjohtaja Vappu Aura

Luovat ry:n uusi puheenjohtaja Vappu Aura pitää tärkeänä luovan alan kasvun vauhdittamista ja tekijänoikeuksien puolustamista nopeasti muuttuvassa toimintakentässä.

Vuoden alusta Luovat ry:n puheenjohtajana aloittaneella Vappu Auralla on runsaasti kokemusta luovalta alalta, viestinnästä ja edunvalvonnan kentästä. Hän on luotsannut viitisen vuotta Teoston viestintää ja yhteiskuntasuhteita. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa eläkeyhtiöissä, ministeriössä ja eri yrityksissä.

“Luova ala on omalla työurallani ensimmäinen todellinen intohimoala. Luova työ ja kulttuuri ovat asioita, jotka tekevät meistä ihmisiä”, hän sanoo.

Luovat ry:ssa Aura toimi aiemmin viestintäjohtajana. Puheenjohtajan pesti oli hänelle luonteva jatko aiempiin tehtäviin.

“Roolini yhdistyksen johdossa on laajan jäsenjoukon yhteistyön orkestrointi, koalitioiden rakentaminen ja alan näkemysten yhteen tuominen. Luovat ry on poikkeuksellinen yhdistys, koska siihen kuuluu eri taiteenalojen edustajia, joiden jäsenistössä on niin tekijöitä kuin yrityksiäkin.”

Kolme tärkeää tavoitetta

Vappu Aura nostaa yhdistyksen lähivuosien työssä kolme kärkiteemaa: 

  • Kasvupolitiikka
  • Tekijänoikeuksien puolustaminen
  • Luovan alan työskentelyolosuhteisiin vaikuttaminen

“Kasvutoimissa luovan työn ja kulttuurin pitäisi olla kärkisijalla. Luovilla aloilla toteutuvat jo valmiiksi korkea osaamistaso, joustavat työmarkkinat ja aineeton, vientikelpoinen talous”, hän muistuttaa. 

Hän harmittelee, että suomalainen elinkeinopolitiikka on rakennettu edelleen savupiipputeollisuuden aikakauden pelisäännöillä. Esimerkiksi elinkeinoelämän tukirakenteita pitäisi mukauttaa paremmin luovan toimialan ominaispiirteisiin sopiviksi.

Vahvat tekijänoikeudet kasvun ja kilpailukyvyn perusta

Vappu Aura sanoo tekijänoikeuksien puolustamisen olevan yhdistyksen ytimessä, sillä alan kasvu ja kilpailukyky pohjaa nimenomaan vahvoille tekijänoikeuksille. 

“Tekijänoikeuden perustaa pyrkivät murentamaan niin teknologiayritysten jatkuvasti kasvava valta kuin tekoäly, jonka sääntely ja lisensiointi on saatava lähivuosina kunnolliselle tolalle”, hän toteaa. 

Muuttuvassa maailmassa on myös pyrittävä vaikuttamaan siihen, että tekijöillä on tulevaisuudessakin mahdollisuus tehdä työtään ammattimaisesti.

Työmarkkinat ovat muuttuneet enemmän kohti epätyypillisiä työsuhteita ja pirstaleista toimeentuloa. Silti työttömyysturva ja työmarkkinoiden sääntely on rakennettu pitkälti 70-lukulaisen ”olet joko työntekijä tai yrittäjä” -mentaliteetin mukaan. Tämä aiheuttaa suuria ongelmia monen muunkin alan työntekijöille.”

Vaikka taloushaasteet kurittavat luovaa alaa, Aura sanoo Luovat ry:n olevan kaikessa ratkaisukeskeinen ja tarjoavan päättäjille vaihtoehtoja, jotka pystyttäisiin tässäkin talouspoliittisessa tilanteessa näkemään kannattaviksi.

Luovan alan ominaispiirteet tunnistettava

Jotta luovan alan kasvupotentiaali saataisiin käyttöön, tärkeintä olisi Auran mukaan muuttaa valtion elinkeino- ja tukipolitiikkaa. Sen on tunnistettava luovan alan ominaispiirteet ja pyrittävä tukemaan niiden vahvuuksia. 

“Alan yritykset ovat pieniä ja kenttä fragmentoitunut. Haasteena niillä on pääoman puute. Siksi niiden investointi- ja riskinottokyky on rajallinen. Tarvitaan entistä monipuolisempia ja ketterämpiä tuki-, pääomitus- ja lainainstrumentteja sekä alalle soveltuvia  yritystoiminnan kehittämispalveluita ja osaamista”, hän summaa.

Tällä hetkellä luovan alan yritykset on Auran mukaan jätetty pitkälti yksin. 

“Tarvittaisiin enemmän toimialarajat ylittävän yhteistyön fasilitointia, joka alkaisi jo tuotekehityksestä. Viime vuosina rakennettu kasvusopimusmalli oli hyvä alku, mutta valtion halu osallistua kasvukehitykseen lopahti tässäkin jo alkuunsa.”

Kotimaan kasvupolitiikan lisäksi Luovat ry seuraa tietysti EU-politiikkaa, erityisesti tekoälyn ja teknologisen kehityksen osalta. 

“Sääntely tapahtuu EU:ssa ja meidän on tärkeää varmistaa, että EU:ssa on vahva ja yhtenäinen sisämarkkina, jossa on selkeät pelisäännöt. Ne luovat oikeusvarmuutta, jotta voimme luottaa siihen, että lait ja säädökset ovat selkeitä ja ennustettavia, ja että niitä sekä noudatetaan että sovelletaan tasapuolisesti. Tämä tuo tulevaisuudenuskoa sekä teknologia-alalle että luovalle alalle”, hän sanoo.