Audiovisuaalisen taiteen, musiikin, kirjallisuuden ja kuvataiteiden eurooppalaiset ja kansainväliset tekijänoikeusjärjestöt AEPO-ARTIS, BIEM, CISAC, EVA, IFRRO, GESAC ja SAA vaativat yhdessä eduskuntaa perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen puolittamisen.
Järjestöt ilmaisevat vakavan huolensa suomalaisten luovan alan tekijöiden lisäksi myös kaikkien niiden eurooppalaisten ja kansainvälisten tekijöiden ja esiintyjien puolesta, joita suomalaiset jäsenorganisaatiot edustavat Suomessa.
ÄSKETTÄIN TEHTY TUTKIMUS OSOITTAA, ETTÄ SUOMESSA YKSITYISEN KOPIOINNIN HYVITYKSEEN TEHTÄVÄ MERKITTÄVÄ LEIKKAUS ON KOHTUUTON.
Suomen hallituksen päätös puolittaa valtion budjetista maksettava hyvitys 11 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan euroon on perusteeton. Äskettäin tehty tutkimus päinvastoin osoittaa, että yksityisestä kopioinnista aiheutuvat tosiasialliset vahingot ovat Suomessa 46 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä korostaa entisestään, kuinka kohtuuton ja suhteeton Suomen hallituksen päätös on, joten se tulisi perua.
Yksityisen kopioinnin hyvitys on merkittävä tulonlähde luovan työn tekijöille Euroopan unionissa ja muuallakin. Vuonna 2022 se tuotti 368 miljoonaa euroa CISAC-järjestöille maailmanlaajuisesti.
Yksityisen kopioinnin hyvitys on direktiiviin 2001/29/EY (tietoyhteiskuntadirektiivi) ja Suomen tekijänoikeuslakiin perustuva kompensaatio kopioinnista aiheutuvasta tulonmenetyksestä. Näin ollen Suomella on velvollisuus järjestää ja turvata oikeudenmukainen hyvitys luovan alan tekijöille.
Suomessa av- ja musiikkialan tekijöiden, esiintyjien ja tuottajien kesken vuosittain jaettavaa 5,5 miljoonan euron summaa ei voida millään muotoa katsoa asianmukaiseksi, riittäväksi tai oikeudenmukaiseksi hyvitykseksi yksityisestä kopioinnista. Päätös rahoituksen puolittamisesta ei myöskään perustu asianmukaiseen vaikutusarviointiin.
HALLITUS ON NIMITTÄNYT SELVITYSHENKILÖN – SIIRTYMÄKAUDEN RAHOITUS ON TURVATTAVA
Olemme tyytyväisiä siihen, että Suomen hallitus on äskettäin nimittänyt selvityshenkilön, jonka tehtävänä on arvioida mahdollisia vaihtoehtoisia mekanismeja yksityisen kopioinnin hyvitykselle, hyvityksen tasoa sekä hyvityksen jakamista ja kohdentamista oikeudenhaltijoille.
Haluamme kuitenkin korostaa, että myös siirtymäkaudella on huolehdittava riittävästä korvauksesta – johon olisi varattava vähintään 11 miljoonaa euroa – ennen kuin selvityshenkilö antaa suosituksensa ja mahdollinen uusi järjestelmä otetaan käyttöön.
LEIKKAUS VAIKUTTAA TUHOISASTI KOKO SUOMEN LUOVAAN EKOSYSTEEMIIN
Yksityisen kopioinnin hyvitys on jo vuosikymmenten ajan koettu toimivaksi ratkaisuksi kulttuurialalla. Riittämätön rahoitus voikin aiheuttaa suurta vahinkoa siirtymäkaudella ja myös pitkällä aikavälillä. Suomen nykyinen kulttuuriekosysteemi on tehokas ja tuottaa uutta taidetta sekä uusia festivaaleja, tapahtumia ja konsertteja.
Merkittävä leikkaus vahingoittaisi taiteilijoita ja Suomen kulttuurialaa kahdella tavalla: Ensinnäkin luovien alojen tekijöille maksettavan hyvityskorvauksen määrä romahtaisi puoleen.
Toiseksi pääasiassa yksityisen kopioinnin hyvityksellä rahoitettavat kulttuurin edistämiskeskukset, kuten Musiikin edistämissäätiö (MES), Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus (AVEK) ja Visuaalisen taiteen edistämiskeskus (VISEK), joutuisivat merkittävästi karsimaan tukeaan tapahtumille ja uusien töiden tuotannolle. Nämä edistämiskeskukset ovat suomalaisen kulttuurimaiseman peruskiviä. Ne edistävät monimuotoisuutta ja tarjoavat tilojaan uusien teosten luomiseen ja kulttuuritapahtumien, festivaalien ja konserttien järjestämiseen. Jos keskusten määrärahat vähenevät, niillä ei ole enää samoja mahdollisuuksia tukea ja ylläpitää moninaista ja eläväistä suomalaista kulttuuria entiseen tapaan.
Leikkauksen vaikutukset koronapandemiasta edelleen toipuvalla kulttuurialalla olisivat katastrofaalisia kaikkialla Suomessa, jossa kulttuuri vaikuttaa talouteen erittäin merkittävästi niin kansallisella kuin alueellisella tasolla. AVEKin tuella rahoitetaan vuosittain noin 140 elokuvaa ja mediataideteosta. Lisäksi 200 kunnallista tapahtumaa saa MES:n tukea. Mielestämme on huolestuttavaa, että Suomen hallitus haluaa vaikeuttaa uusien teosten luomista ja luovien alojen kasvua.
YKSITYISEN KOPIOINNIN HYVITYKSEEN TEHTÄVÄ LEIKKAUS ON PERUTTAVA JA JÄRJESTELMÄÄ ON PÄIVITETTÄVÄ
Kehotamme eduskuntaa harkitsemaan uudelleen tuhoisaa päätöstä puolittaa yksityisen kopioinnin hyvitys ja
1) varmistamaan, että yksityisen kopioinnin hyvitys säilyy vähintään 11 miljoonassa eurossa siirtymäkaudella eli ennen kuin selvityshenkilö saa työnsä valmiiksi ja uusi järjestelmä on todettu toimivaksi ja vakiinnutettu käyttöön.
Hyvitysten aiemmasta tasosta ei pitäisi luopua ennen kuin selvityshenkilö on tehnyt perusteellisen analyysin ja antanut suosituksensa ja suositukset on pantu täytäntöön, sillä mikään näyttö tai oikeudellinen peruste ei tue nykymäärän puolittamista. Äskettäin tehdyssä tutkimuksissa on päinvastoin todettu, että hyvityksen määrää olisi ennemminkin korotettava merkittävästi. Tämä mielivaltainen päätös paitsi vaarantaa tekijöiden ja kulttuurialan tärkeän tulonlähteen, myös tarkoittaa, että Suomi mahdollisesti rikkoo EU:n lainsäädäntöä.
2) päivittämään pikaisesti yksityisen kopioinnin hyvitysjärjestelmän vastaamaan EU:n lainsäädännön ja EU-tuomioistuimen vaatimuksia ja erityisesti digiympäristössä toteutuvaa teosten kopiointia, jotta hyvityksen taso on kestävä ja asianmukainen.
Allekirjoittajat
AEPO-ARTIS on voittoa tavoittelematon järjestö, joka edustaa eurooppalaisten esiintyjien yhteishallinnointiorganisaatioita. Järjestön alaisuudessa toimii 39 organisaatiota 29 eri maassa. AEPO-ARTIS-järjestön jäsenorganisaatiot edustavat yhteensä yli 650 000:ta esiintyjää (muusikkoa, näyttelijää ja tanssijaa) audio- ja audiovisuaalialalla.
BIEM (Bureau International des Sociétés gérant les droits d’enregistrement et de reproduction mécanique) on kansainvälinen kattojärjestö, joka edustaa 60:tä mekanisointioikeuksia hallinnoivaa tekijänoikeusjärjestöä 56 eri maassa.
CISAC (Confédération Internationale des Sociétés d’Auteurs et Compositeurs) on maailman johtava tekijänoikeusjärjestöjen verkosto. CISAC, jolla on 227 jäsenjärjestöä 116 maassa, edustaa yli viittä miljoonaa tekijää kaikilta maantieteellisiltä alueilta ja taiteen aloilta: musiikki, audiovisuaalinen taide, draama, kirjallisuus ja kuvataide.
EVA (European Visual Artists) ajaa kuvataiteen tekijöiden yhteishallinnointijärjestöjen etuja. Sen alaisuudessa jäseninä tai tarkkailijoina toimii 32 järjestöä,jotka hallinnoivat kollektiivisesti lähes 170 000 kuvataiteen, kuvituksen, valokuvauksen, muotoilun, arkkitehtuurin ja muiden visuaalisten teosten tekijän oikeuksia.
GESAC tuo yhteen 32 eurooppalaista tekijänoikeusjärjestöä ja edustaa yli miljoonaa tekijää eri aloilta, joihin lukeutuvat musiikki, audiovisuaalinen taide, kuvataide, kirjoittaminen ja näyttämötaide.
IFRRO (International Federation of Reproduction Rights Organisations) on kansainvälinen, riippumaton ja voittoa tavoittelematon järjestö, joka edustaa teksti- ja kuvamateriaalien valmistusoikeuksien haltijaorganisaatioita, tekijöitä ja kustantajia teksti- ja kuvatuotannon aloilla. Valmistusoikeuksien haltijaorganisaatiot hallinnoivat valmistus- ja kopiointioikeuksia sekä muita asiaankuuluvia oikeuksia kustantajien ja tekijöiden (myös kuvataiteilijoiden) puolesta. Toiminta kattaa lisäksi tietyt digitaaliset oikeudet. IFRRO, jolla on yli 150 jäsentä yli 80 maassa, on keskeisessä roolissa maailmanlaajuisessa tekijänoikeuksien ekosysteemissä.
SAA (Society of Audiovisual Authors) on eurooppalainen av-tekijöitä edustavien tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestö. Sen 34 jäsenjärjestön edunvalvonta 26 maassa kattaa yli 167 000:n elokuva-, televisio- ja multimediakäsikirjoittajan ja -ohjaajan oikeudet Euroopassa. SAA tukee av-tekijöitä ja edistää kulttuurista monimuotoisuutta menettelyillä, jotka mahdollistavat av-tekijöiden teosten jakelun yleisölle. Tekijänoikeusjärjestöjen tehtävänä on taata teosten helppo ja laillinen saatavuus sekä varmistaa, että tekijöille maksetaan oikeudenmukainen korvaus, joka kannustaa koko yhteiskuntaa hyödyttävään luovuuteen.