Meidän on Suomessa pidettävä huolta siitä, että meille syntyy uutta kulttuuria jatkossakin. Vahva kulttuuripääoma on kansakunnan voimavara.
Koulun historiantunneilla opimme, miten merkittävä rooli kulttuurilla oli Suomen itsenäisyysaatteen nousussa. Kulttuurivaikuttajat loivat teoksia ja levittivät ajatuksia, jotka vahvistivat suomalaisten itsenäisyysaatetta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Mieleen jäivät ikoniset nimet kuten Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt ja tietysti Jean Sibelius, jonka ”Finlandia” kuvastaa mestarillisesti suomalaisten itsenäisyystaistelua.
Mitä voimme oppia tästä historiasta? Ainakin sen, että vahva kulttuuripääoma on kansakunnan tulevaisuudelle tärkeää.
Kulttuuri on pääomaa
Kulttuuri vahvistaa kansallista identiteettiä, yhteistä arvopohjaa, henkistä hyvinvointia ja yhteiskunnan kriisinkestävyyttä. Ei ole sattumaa, että vahvoilla ja menestyvillä kansakunnilla on myös vahvaa kulttuuripääomaa.
Lisäksi kulttuuri on yhä tärkeämpi osa kansantaloutta. Luovat alat ovat merkittävä työllistäjä ja talouskasvun luoja, tuottaen Suomelle yli 136 000 työpaikkaa ja 16,8 miljardin euron talouden.
Taide on tärkeää myös itsessään – tunteiden ja oivallusten herättäjänä, elämän rikastuttajana, viestin tuojana historiasta ja peilinä, jonka kautta käsitellä omia tunteitaan. Kulttuuri luo yhteisiä kokemuksia ja arvoja, jotka yhdistävät kansalaisia – myös monikulttuuristuvassa Suomessa. Tämä yhteenkuuluvuus on erityisen tärkeää kriisiaikoina, kuten Ukrainassa hyvin tiedetään.
Tutkimusten mukaan kulttuurilla on merkittävä vaikutus myös hyvinvointiin. Kulttuuriset aktiviteetit ja osallistuminen taiteisiin voivat parantaa henkistä ja fyysistä terveyttä, lisätä elämänlaatua ja tarjota merkityksellisyyden tunnetta. Tässä suhteessa kulttuuri vähentää sosiaalisia ongelmia ja parantaa yhteiskunnan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Nuorisotyöntekijät kautta maan tietävät musiikin merkityksen tunteiden purkajana ja bänditoiminnan merkityksen syrjäytymisen ehkäisemisessä.
Henkisestä pääomasta pitää huolehtia
Kulttuuripääoma on tärkeää myös kansainvälisesti. Kulttuuriset saavutukset ja menestyvät kansainväliset taiteilijat nostavat pienenkin maan tunnettuutta ja vahvistavat sen maakuvaa.
Kulttuurisesti rikas ympäristö myös kannustaa ihmisiä ajattelemaan luovasti ja kehittämään uusia innovaatioita.
Toivoisin, että päättäjät muistavat kansallisen kulttuuripääomamme arvon ja haluavat pitää siitä huolta. Kuten alussa, totesin, ei ole sattumaa, että menestyvillä kansakunnilla on myös vahvaa kulttuuripääomaa.
Vahvan kulttuuripääoman turvaaminen on järki-investointi, jonka tulokset satavat takaisin moneen laariin ja moninkertaisina. Siksi kaikissa sivistysmaissa tuetaan sitä, että myös uutta kulttuuria, uusia kirjoja, uutta musiikkia ja muita taiteen muotoja syntyy.
Meidän on pidettävä yhdessä huolta siitä, että näin tapahtuu myös Suomessa. Hyvää itsenäisyyspäivää ja sekä hyvää Jean Sibeliuksen eli Suomalaisen musiikin päivää!