Kulttuurialan järjestöt ovat ilmaisseet suurta huolta kehysriihessä tehtyjen leikkauspäätösten takia. Hallituksen tekemät 3 miljardin euron lisäsopeutukset osuvat kipeästi myös kulttuurialaan.
Valtion menot olivat 2024 talousarvioesityksessä noin 87,9 miljardia euroa ja kulttuurille niistä menee noin 556 miljoonaa euroa.
Koska hallituksen tiedotteet kehysriihessä tehdyistä säästöistä ovat monitulkintaisia, Helsingin Sanomien toimitus selvitti kulttuurisäästöjen kokonaismäärät. Lehden mukaan vuodelle 2025 sovitut opetusministeriön valtionavustusten säästöt ovat 75 miljoonaa euroa ja niiden päälle pitää vuoden 2026 budjetissa löytää vielä toiset 75 miljoonan euron säästöt. Perjantaina 19.4. Helsingin Sanomat julkaisi oikaisun, jonka mukaan mainitut säästöt eivät kohdistu vain kulttuuriin vaan koko opetusministeriön toimialaan.
Hyvityksen leikkaus vahingollinen
Edellä mainittujen leikkausten päälle tulee vielä mm. yksityisen kopioinnin hyvityksen puolittaminen 11 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan euroon.
Yksityisen kopioinnin hyvitystä maksetaan vastineeksi siitä, että Suomen laki antaa kuluttajille oikeuden tallentaa muun muassa musiikkia, tv-sarjoja, elokuvia ja kuvia yksityiskäyttöön. Se perustuu EU-direktiiviin.
Osa hyvityksestä menee suoraan tekijöille ja taiteilijoille, osalla taas rahoitetaan kulttuurin edistämiskeskusten toimintaa.
”Voi tarkoittaa kuoliniskua”
Hyvitystulojen puolittumisella on hurjat vaikutukset. AV-alan edistämiskeskuksen AVEKin tiedotteen mukaan ”leikkaus voi tarkoittaa kuoliniskua AVEKin tukitoiminnalle”.
”Tämä on järkyttävä uutinen kotimaiselle audiovisuaaliselle alalle. Jakamamme tuki tuottaa uuden kulttuurin lisäksi työpaikkoja ja valtiolle verotuloja. On lyhytnäköistä ja brutaalia leikata työllisyydestä ja valtiotakin hyödyttävistä investoinneista”, sanoo AVEKin johtaja Ulla Simonen.
Musiikkiala on yhtä huolissaan. MES:in toiminnanjohtaja Tommi Saarikiven mukaan tukimäärärahojen puolittaminen leikkaisi maakuntien tapahtumatarjontaa ja freelancer-muusikoiden keikkamääriä merkittävästi.
”Meidän tuillamme mahdollistetaan suuri määrä konserttitarjontaa myös suurien kaupunkien ulkopuolella. Leikkaus iskee todella kipeästi koko toimialaan, joka on vasta ollut toipumassa koronarajoituksista”, sanoo Saarikivi.
Kuva: Adobe Stock