Luovat ry:n delegaatio kävi tapaamassa tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalaa maanantaina 4.9. Tapaamiseen osallistui 17 Luovat ry:n jäsenjärjestöjen ja valtuuskunnan edustajaa. Tapaamisessa käsiteltiin luovien alojen tarpeita sekä hallitusohjelman sisältöä ja toteutumista.
Hallitusohjelmassa paljon hyviä kirjauksia
Luovat ry:n edunvalvontajohtaja Lauri Kaira totesi alkupuheenvuorossaan, että hallitusohjelmassa on monia hyviä kirjauksia luovien alojen ja taiteilijoiden aseman kehittämisestä, mutta myös huolta herättäviä asioita.
”Luovat ry:n päätavoitteet hallitusohjelmaan olivat luovien alojen elinkeinotoiminnan edistäminen, kannustavan tekijänoikeusjärjestelmän turvaaminen ja taiteilijoiden työttömyysturvan kehittäminen”, Kaira sanoi.
”Esitimme esimerkiksi, että tehdään ministeriörajat ylittävä luovien alojen elinkeinotoiminnan kasvustrategia, parannetaan itsensätyöllistäjien työttömyysturvaa muun muassa yhdistelmävakuutuksella ja jatketaan tekijänoikeuslain uudistamista.”
Tilaisuudessa käyttivät kommenttipuheenvuorot myös Ahti Vänttinen taiteilijan työttömyysturvasta, Laura Kuulasmaa ja Antti Kotilainen luovien alojen elinkeinotoiminnan edistämisestä, Valtteri Niiranen tekijänoikeusjärjestelmän kehittämisestä, Jaana Pihkala piratismin torjumisesta ja Tommi Saarikivi kulttuurin tukijärjestelmistä.
Yhteinen tavoite luovien alojen kasvustrategiasta
Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa on siis Kairan mukaan osin samoja asioita kuin Luovat ry:lläkin.
”Esimerkiksi siellä lukee, että hallitus toteuttaa poikkihallinnollisen luovien alojen kasvustrategian, edistää luovien alojen kansainvälistymistä, kehittää kasvua vauhdittavia malleja av-alalle sekä muille toimialoille, kuten kirjallisuuteen ja musiikkiin sekä ratkaisee kulttuurialan ja luovien alojen tekijöiden sosiaali- ja työttömyysturvaan liittyviä ongelmia osana sosiaaliturvauudistusta. Erityistä huomiota kiinnitetään freelancereiden asemaan.”
”Nämä ovat tärkeitä ja konkreettisia kirjauksia, joista haluamme lämpimästi kiittää ja toivomme niiden nopeaa etenemistä”, sanoi Kaira.
Huolena sopeutustoimet ja työttömyysturva
Valtiontalouden sopeutustoimien sekä työttömyys- ja sosiaaliturvan uudistusten osalta kulttuurialla on sen sijaan merkittäviä huolia.
”Talouden sopeutustoimien osalta pitää muistaa, että useimmat yksityisen alan kulttuuritoimijat ovat pieniä ja toimivat pienellä katteella”, sanoi Kaira. ”Siksi niin mahdolliset tukien leikkaukset kuin arvonlisäverojen korotukset voivat aiheuttaa arvaamattoman suurta vahinkoa niiden työllisyydelle, kasvulle ja sitä kautta kansantaloudelle.”
Yleisesti tiedetään, että hallitus pyrkii työttömyysturvauudistuksilla kannustamaan työkykyisiä ihmisiä siirtymään työttömyydestä työelämään.
”Koska kulttuuriammattilaiset tekevät varmasti niin paljon töitä, kuin keikkoja ja freelancer-työtä on tarjolla, täytyy olla tarkkana, etteivät mitkään näistä toimista heikennä taiteilijoiden, freelancerien ja muiden itsensätyöllistäjien työttömyys- ja sosiaaliturvaa. Niitähän pitää hallitusohjelman mukaan päinvastoin parantaa”, Kaira muistutti.
Hallituksen toimien nettovaikutukset toimialaan punnittava tarkkaan
Luovien alojen talous on viime keväänä julkistettujen tutkimusten mukaan noin 14,8 miljardin suuruinen ja ne luovat noin 120 000 työpaikkaa.
Koska ala on pien- ja mikroyrittäjävaltainen, se voi reagoida yllättävän herkästi erilaisten alan tukien leikkauksiin ja muihin sopeutustoimiin. Tämä riski kannattaa ottaa huomioon.
Kaira toivoikin, että kaikkien toimien nettovaikutukset luoviin aloihin osataan ottaa huomioon, kun hallitusohjelmaa käytännössä toteutetaan.
”Toivomme, että kun hallituskauden lopulla katsotaan nettosaldoa, se on selvästi positiivinen sekä luovien alojen elinkeinotoiminnan edistämisen että taiteilijoiden sosiaali ja työttömyysturvan osalta … siis niiden asioiden osalta, joita hallitusohjelma lupaa kehittää.”
Tapaamisessa laaja edustus luovien alojen järjestöjä
Kaikkien alustusten jälkeen käytiin hyvähenkinen keskustelu. Ministerin lisäksi tapaamisessa olivat ylijohtaja Riitta Kaivosoja, johtaja Jorma Walden ja ministerin erityisavustaja Santeri Lohi.
Tapaamiseen osallistuivat Luovat ry:n puolelta sen puheenjohtaja Laura Kuulasmaa (Audiovisual Producers Finland – APFI ry) , Lotta Koivisto (Audiovisual Producers Finland – APFI ry), Lauri Kaira Gramex ry, Vappu AuraTeosto ry, Tommi Nilsson (Kuvasto ry), Ahti Vänttinen (Suomen Muusikkojen liitto ry), Valtteri Niiranen (Kopiosto ry), Tero Koistinen (Suomen elokuvatoimistojen liitto ry), Vappu Verronen (Suomen Säveltäjät ry), Markus Nordenstreng (Suomen Musiikintekijät ry), Antti Kotilainen (Musiikkituottajat – IFPI ry), Jaana Pihkala (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry), Ilmo Laevuo (Gramex ry), Niina Vettensola (Sanasto ry), Hanna Kosonen (Forum Artis ry), Matti Numminen (Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry) sekä Luovat ry:n valtuuskunnan varapuheenjohtajat valokuvaaja Sade Kahra ja muusikko, toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi.
Kuvat: Vappu Aura