Kansainväliset ja eurooppalaiset tekijänoikeusjärjestöt – CISAC, EVA, IFRRO, GESAC ja SAA – pyytävät Suomen hallitusta perumaan leikkauksensa yksityisen kopioinnin hyvitykseen. Kannanotossaan järjestöt toteavat, että leikkauksella olisi tuhoisat seuraukset tekijöille ja koko kotimaiselle luovalle alalle.
Kannanotto
Audiovisuaalisen taiteen, musiikin, kirjoittamisen ja kuvataiteiden alojen eurooppalaiset ja kansainväliset tekijänoikeuksien valvontajärjestöt – CISAC, EVA, IFRRO, GESAC ja SAA – ovat saaneet tiedon Suomen hiljattain tekemästä leikkauksesta yksityisen kopioinnin hyvitykseen ja yhdessä ilmaisseet vakavan huolensa suomalaisten tekijöiden ja eurooppalaisen/kansainvälisen yhteisön puolesta. Suomessa näiden tahojen etuja edustavat meidän jäsenjärjestömme.
Suomen hallituksen päätös puolittaa valtion budjetista maksettava hyvitys 11 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan euroon ei ole perusteltu. Mikäli päätös tehdään arvioimatta oikeudenhaltijoille aiheutuvia seuraamuksia asianmukaisesti, se vahingoittaa tuhoisalla tavalla tekijöitä ja koko Suomen luovaa ekosysteemiä.
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/29/EY, annettu 22 päivänä toukokuuta 2001, tekijänoikeuden ja lähioikeuksien tiettyjen piirteiden yhdenmukaistamisesta tietoyhteiskunnassa (InfoSoc-direktiivi) ja Suomen tekijänoikeuslaki asettavat yksityisen kopioinnin hyvityksen ehdoksi kansalaisten vapaudelle kopioida teoksia yksityiseen käyttöön yksityisen kopioinnin poikkeuksen kautta. Näin ollen Suomella on vastuu järjestää ja turvata oikeudenmukainen hyvitys tekijöille.
Yksityisen kopioinnin hyvitys on merkittävä tulonlähde tekijöille Euroopan unionissa ja muuallakin.
Suomessa av-alan, musiikin, kirjoittamisen ja kuvataiteiden esiintyjien, tuottajien ja kustantajien kesken vuosittain jaettavaa 5,5 miljoonan euron rahoitusta ei voida katsoa riittäväksi tai oikeudenmukaiseksi hyvitykseksi yksityisestä kopioinnista.
Tämä huomattava leikkaus vahingoittaisi Suomen kulttuurialaa vakavasti kahdella tavalla:
1. Luovien alojen tekijöiden saamien hyvityksien määrä vähenisi kertaheitolla puoleen.
2. Osittain yksityisen kopioinnin hyvityksellä toimivat kulttuurin edistämiskeskukset joutuisivat merkittävästi karsimaan tapahtumille ja luovan alan uusien teosten tuotannolle tarjottua tukea (Musiikin edistämissäätiö MES, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK ja Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK).
Leikkauksen vaikutukset koronapandemiasta edelleen toipuvalla kulttuurialalla olisivat katastrofaalisia kaikkialla Suomessa, jossa kulttuuri vaikuttaa talouteen erittäin merkittävästi. Tällä hetkellä AVEKin tuella rahoitetaan vuosittain noin 140 elokuvaa ja mediataideteosta. Lisäksi 200 kunnallista tapahtumaa saa MESin tukea. Siksi on mielestämme huolestuttavaa, että Suomen hallitus haluaa vaikeuttaa uusien teosten tuotantoa ja luovien alojen kasvua.
Huolimatta Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksestä, jonka mukaan valtion budjetista rahoitettavalla yksityisen kopioinnin oikeudenmukaisella hyvitysjärjestelyllä ei pystytä takaamaan, että yksityisten kopioiden käyttäjät maksavat hyvityksen kustannukset EU-lainsäädännön mukaisesti, ja joistakin valtion budjettiin perustuvien hyvityskäytäntöjen ongelmista (esim. Espanja ja Viro, jotka ovat onneksi lopulta vaihtaneet takaisin maksupohjaiseen hyvitysjärjestelmään), Suomen menettely ei ole aikaisemmin johtanut mallin todennäköisimpiin kielteisiin seurauksiin, kuten valtion budjetointipäätösten arvaamattomuuteen ja vaihteluun kansallisella tasolla tai viranomaisten määrärahapäätösten mielivaltaisuuteen.
Näin ollen pyydämme Suomen hallitusta harkitsemaan uudelleen tuhoisaa päätöstään puolittaa yksityisen kopioinnin hyvitys. Lisäksi toivomme, että hallitus
1. säilyttää yksityisen kopioinnin hyvitysmäärän vähintään 11 miljoonassa eurossa, jotta tekijät pystyvät tienaamaan elantonsa taiteellaan ja Suomi käyttää oikeudenmukaista hyvitysjärjestelmää Euroopan unionin tuomioistuimen asettaman lakisääteisen velvollisuuden mukaisesti. Tämä on edellytys luovien alojen tulevalle kasvulle Suomessa.
2. päivittää yksityisen kopioinnin järjestelmän EU-tuomioistuimen asettamien standardien mukaiseksi niin, että se vastaa tehtyjen kopioiden todellista määrää ja käyttölaajuutta (erityisesti digitaalisessa ympäristössä) ja takaa hyvityksen kestävän ja oikeudenmukaisen tason.
Allekirjoittajat
CISAC (Confédération Internationale des Sociétés d’Auteurs et Compositeurs) on maailman johtava tekijänoikeusjärjestöjen verkosto. CISAC, jolla on 227 jäsenjärjestöä 116 maassa, edustaa yli viittä miljoonaa tekijää kaikilta maantieteellisiltä alueilta ja taiteen aloilta: musiikki, audiovisuaalinen taide, draama, kirjallisuus ja kuvataide.
EVA (European Visual Artists) ajaa kuvataiteen tekijöiden yhteishallinnointijärjestöjen etuja. Sen alaisuudessa on 32 järjestöä jäseninä tai tarkkailijoina. Ne hallinnoivat kollektiivisesti lähes 170 000 kuvataiteen, kuvituksen, valokuvauksen, muotoilun, arkkitehtuurin ja muiden visuaalisten teosten tekijän oikeuksia.
GESAC tuo yhteen 32 eurooppalaista tekijänoikeusjärjestöä ja edustaa yli miljoonaa tekijää eri aloilta, joihin lukeutuvat musiikki, audiovisuaalinen taide, kuvataide, kirjoittaminen ja näyttämötaide.
IFRRO (International Federation of Reproduction Rights Organisations) on kansainvälinen, riippumaton ja voittoa tavoittelematon järjestö, joka edustaa teksti- ja kuvamateriaalien valmistusoikeuksien haltijaorganisaatioita, tekijöitä ja kustantajia teksti- ja kuvatuotannon aloilla. Valmistusoikeuksien haltijaorganisaatiot hallinnoivat valmistus- ja kopiointioikeuksia sekä muita asiaankuuluvia oikeuksia kustantajien ja tekijöiden (myös kuvataiteilijoiden) puolesta. Toiminta kattaa lisäksi tietyt digitaaliset oikeudet. IFRRO, jolla on yli 150 jäsentä yli 80 maassa, on keskeisessä roolissa maailmanlaajuisessa tekijänoikeuksien ekosysteemissä.
SAA (Society of Audiovisual Authors) on eurooppalainen av-tekijöitä edustavien tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestö. Sen 34 jäsenjärjestön edunvalvonta 26 maassa kattaa yli 167 000:n elokuva-, televisio- ja multimediakäsikirjoittajan ja -ohjaajan oikeudet Euroopassa. SAA tukee av-tekijöitä ja edistää kulttuurista monimuotoisuutta menettelyillä, jotka mahdollistavat av-tekijöiden teosten jakelun yleisölle. Tekijänoikeusjärjestöjen rooli on taata teosten helppo ja laillinen saatavuus sekä varmistaa, että tekijöille maksetaan oikeudenmukainen korvaus, joka kannustaa yhteiskuntaa hyödyttävään luovuuteen.
Lisätietoja:
CISAC Communications, communications@cisac.org, +33 (0) 1 55 62 08 50, @cisac
Susanna Brozzu, info@evartists.org, +32 2 290 92 48, @Evisual_Artists
Burak Özgen, secretariatgeneral@gesac.org, +32.485.789.404, @authorsocieties
Anita Huss-Ekerhult, anita.huss@ifrro.org, +32 490 216 825, @IFRRO
Annica Ryng, a.ryng@saa-authors.eu, +32 475 669 594, @saabrussels
Tutustu alkuperäiseen kannanottoon